تمرکز عامل موفقیت در هر کاری است و عدم تمرکز است که ما را به سمت شکست در کارهایمان میکشاند. قبل از پیدایش اینترنت و گوشیهای هوشمند و گسترش تکنولوژی تمرکز کردن به نسبت الان خیلی آسانتر بود. الان تمرکز کردن بهقدری دشوار شده است که دارن هاردی از تمرکز به عنوان کلیدیترین مهارت قرن ۲۱ یاد میکند.
تمرکز چیست؟
اگر بخواهیم یک تعریف کلی برای تمرکز بگوییم به این صورت است: تمرکز یعنی تمام توجه خود را روی کاری که انجام میدهیم، معطوف کنیم تا آن را به پایان برسانیم.
توجه به ۲ صورت توجه ارادی و توجه غیرارادی وجورد دارد:
توجه غیرارادی همانطور که از نام آن پیداست نیازی به اراده ما ندارد، به همین خاطر نیاز به تلاش برای تقویت آن هم وجود ندارد، مثل زمانی که به کارها و تفریحات مورد علاقه خود میپردازید و در آنها غرق میشوید.
توجه ارادی همان چیزی است که شما برای تمرکز آگاهانه بر روی چیزی استفاده میکنید یعنی منظور ما از تمرکز کردن همین نوع تمرکز ارادی است. برای مثال اگر بخواهید در اتاقی که خانواده تلویزیون تماشا میکنند به کتاب خواندن بپردازید باید روی متن کتاب تمرکز کنید. برای این کار باید آگاهانه به سروصدای اطراف خود توجه نکنید.
این توجه ارادی است. شما آن را کنترل میکنید. شما تصمیم میگیرید چه چیزی توجه شما را جلب کند و به چیزی توجه نکنید.
توانایی تمرکز ما محدود است. این منبعی است که ما در طول روز مصرف میکنیم، از لحظه بیدار شدن از خواب و در طول روز تا لحظه خوابیدن. از این منظر، مدیریت تمرکز ما به همان اندازهی توسعه تمرکز مهم است.
تمرکز و توجه قابل تقویت است
توجه ارادی مانند عضله است و میتوان آن را از طریق کاربرد تقویت کرد. مانند هر عضله که با ورزش تقویت میشود. این بدان معناست که شما میتوانید بر حواس پرتی غلبه کنید و تمرکز خود را تا زمانی که مایل به کار هستید افزایش دهید.
ما هر روز با استفاده مداوم از گوشیهای هوشمند و اینترنت در حال ضعیف کردن قدرت تمرکز خودمان هستیم. هر لحظه که صدای دینگ تلفن شما بلند میشود و بدون اراده به سمت آن حرکت میکنید، در حال ضعیف کردن نیروی تمرکز خودتان هستید.
توجه ارادی را میتوان با انجام دادن کارهایی مثل یک عضله تقویت کرد ولی باید حواسمان به دنیای شلوغ اطرافمان هم باشد که محرکهای زیادی که در اطراف خودمان داریم آن را ضعیف نکنیم.
چرا باید به تقویت توجه ارادی بپردازیم؟
با توجه به تعداد زیاد محرکهای موجود در دنیای امروز به راحتی میتوان تمرکز خود را از دست داد و هر روز با انجام کارهایی که زیاد هم به چشم نمیآید به ضعیف کردن این عضله پرداخت، به همین دلیل باید بیشتر به محیط اطراف خود و کارهایی که انجام میدهیم، فکر کنیم تا دست به نابود کردن قدرت تمرکز خود نزنیم.
با وجود اینترنت، گوشیهای هوشمند و شبکههای اجتماعی اگر حواس خودمان را جمع نکنیم، صبح به محض بیدار شدن تمام توانایی تمرکز خودمان را صرف موضوعات غیرمهم کرده و آن را تمام خواهیم کرد.
باید به علم استفاده درست از تکنولوژی عصر جدید مجهز شویم تا بتوانیم توانایی تمرکز خود را حفظ و در ادامه تقویت کنیم و در راه درست آن را استفاده کنیم.
جالبه این روزا من دچار همزمانی و همفکری با نوشته ها و افکار دوستان نویسنده ام هستم. همین امروز تصمیم گرفتم که روزم رو به دو قسمت تقسیم کنم. صبح تا نیمه های روز را به زبان انگلیسی اختصاص بدهم و روی آن جوری که خسته و دلزده نشم تمرکز کنم و باقی روز رو روی نوشتن و خوندن کتاب های فارسی. و امروز بعد از چندین سال فارغ از حرف هایی که به خوردم داده شده، تمرکزی سه چهار ساعتی روی زبان انگلیسی کردم و الان سرشار از حس بازدهی بالا هستم و همین حس خوب ، اعتماد به نفسم رو بالاتر برده و تمرکزم بیشتر شده. در حال حاضر بسیار با پدیده نوتیفیکیشن و آهنگ مزخرفش که من رو مثل مسخ شده ها سمت خودش میکشه مشکل دارم.
از وقتی که استاد کلانتری لایوشون رو به ساعت ده منتقل کردن، تمرکزم بالاتر رفته و این میتونه به این خاطر باشه که صبح قبل از هر کاری به سراغ گوشی هوشمندم نرفتم