آموزش و یادگیری در یک حوزه هستند و همیشه در کنار یکدیگر به کار برده شدهاند، ولی تفاوت عمیقی با یکدیگر دارند.
معنای کلمه آموزش و یادگیری
آموزش: در آموزش، فرد آموزش دهنده نقش محوری دارد و به معنای تزریق دانش و مهارت از طرف معلم و استاد به دانش آموز است. مثل آموزش در نظام آموزش رسمی کشور
یادگیری: در یادگیری، فرد یادگیرنده نقش محوری دارد و به معنای تلاش دائمی و فعال دانش آموز برای جستجو و جذب دانش و بهبود مهارت است.
تفاوت آموزش و یادگیری
تفاوت اصلی در تعریف دو کلمه خلاصه میشود که آموزش، تزریق دانش از طرف استاد به دانش آموز است. در مقابل یادگیری تلاش دانش آموز برای جذب دانش از استاد است.
تفاوت بعدی این است که ما در آموزش بعد از یک مدت فارغ التحصیل میشویم و یک مدرک میگیریم، یعنی یک مدت زمانی برای آموزش صرف میکنیم و بعد از آن تمام میشود.
در یادگیری چیزی به نام فارغ شدن از یادگیری نداریم و یادگیری همیشگی و مستمر است و در تمام طول زندگی همراه ماست.
در آموزش یک اجباری برای خواندن وجود دارد که باید یک درسی را در یک مدت زمانی بخوانیم و تمام کنیم، همین اجبار باعث میشود در هر حالتی حتی شده در شب امتحان آن درس را بخوانیم ولی در یادگیری هیچ اجباری برای خواندن وجود ندارد و همه چیز به اختیار و انتخاب ما انجام میشود.
در آموزش به خاطر همان اجبارها ما در کلاس درس حاضر میشویم و درس را میخوانیم. در یادگیری کار ما سختتر است چون هیچ اجباری برای یادگیری وجود ندارد، تمام کارها را باید خودمان انجام دهیم، باید برای خواندن در یادگیری خودمان برنامه ریزی کنیم، اهمال کاری نکنیم، باید زمان متمرکز برای خواندن خلق کنیم و …
به همین خاطر در یادگیری ما کارمان سختتر است، چون تمام کارهای یادگیری را باید خودمان مدیریت کنیم و به همین دلیل است که یادگیری با آموزش کاملن دو چیز متفاوت از هم هستند
البته بخاطر همین تفاوت هم است که آموزش خروجی جالبی نمیدهد و در مقابل افرادی که اهل یادگیری باشند، خروجی به مراتب بهتری داشته و نتایج قابل قبولی ارائه میدهند.
برای اینکه ما اهل یادگیری شویم باید یک سری مهارتهای جانبی دیگری مانند مدیریت زمان، کنترل حواس پرتی، ایجاد تمرکز و … را هم یاد بگیریم.
نکاتی دیگر در مورد یادگیری
یادگیری درست به مهارت ختم میشود، اگر ما در یک کاری مهارت داشته باشیم، یعنی توانایی انجام دادن آن کار را داریم. مهارت از جنس توانستن است و با دانستن تفاوت بسیار زیادی دارد. دانستن یک چیزی لزومن به معنای توانایی انجام دادن نیست.
یادگیری از جنس مهارت است و اگر درست اجرا شود به توانستن ختم خواهد شد. ما می توانیم این مهارت را با تلاش و صرف زمان به خودمان اضافه کنیم.
برای بهره بردن از این مهارت باید یک سری مهارت جانبی دیگر هم در خودمان ایجاد کنیم که در کسب این مهارت به ما کمک کنند، مهارت خود کنترلی، مدیریت زمان، کنترل حواس پرتی، ایجاد تمرکز، ایجاد محیط مناسب، تعهد داشتن به یادگیری و …
نکات پایانی در مورد یادگیری
دانستیم که یادگیری و آموزش دو مقوله کاملن متفاوت هستند و آموزش مخصوص سیستم آموزش رسمی است که فرد آموزش دهنده دانش را به دانش آموز تزریق میکند، ولی در یادگیری، فرد یادگیرنده تلاش میکند دانش را از استاد جذب کند.
یادگیری به مراتب از آموزش سختتر ولی نتیجه آن دلچسبتر است و برای تبدیل شدن به یک یادگیرنده حرفهای باید یک سری مهارت دیگری هم داشته باشیم که در مسیر یادگیری به ما کمک کند.
به نظر شما با انجام چه کارهایی میتوانیم لذت یادگیری را تجربه کنیم؟
یادگیری وقتی لذت بخش است که در مسیر استعداد و علاقه فرد باشد. در نتیجه این استعداد میتواند به مهارتی کارا تر و عمیق تر از آموزش منتهی شود
وقتی لذت یادگیری را بچشیم از مسیر لذت خواهیم برد