برای تبدیل شدن به یک فرد یادگیرنده و آموختن مهارت یادگیری ما باید مهارتهای جانبی دیگری را هم در خودمان پرورش دهیم که در این مسیر به ما کمک کنند.
چرا به مهارت های جانبی برای آموختن مهارت یادگیری نیازی داریم؟
در مقاله تفاوت آموزش و یادگیری این نکته را بیان کردیم که آموزش و یادگیری دو موضوع متفاوت از همدیگر هستند و یادگیری یک مهارتی است که به مراتب سخت تر از آموزش است و نیازمند داشتن مهارتهای جانبی است تا بتوانیم این مهارت را در خودمان پرورش دهیم.
در یادگیری فرد یادگیرنده تلاش میکند تا دانش را جذب کند و این تلاش نیازمند کنترل تمام مواردی است که در مسیر یادگیری با آن مواجه میشود.
ما میتوانیم مهارت یادگیری را بیاموزیم و همزمان با آموختن این مهارت به مرور مهارتهای جانبی را هم در کنار این مهارت تمرین کنیم و پرورش دهیم تا بعد از یک مدت زمانی این مهارتها را به جعبه ابزار خودمان اضافه کنیم.
انواع مهارت ها و تعریف آن ها
مهارتها به دو دستهی مهارتهای نرم و مهارتهای سخت تقسیم میشوند
مهارتهای سخت قابل اندازهگیری هستند، مثل کار با فتوشاپ یا تایپ کردن، یادگیری زبان انگلیسی که اندازه مهارت شما در این کارها قابل اندازهگیری است. در نظام آموزشی کشور بیشتر مهارتهای سخت آموزش داده شده است.
مهارتهای نرم که به مهارتهای بین فردی و درون فردی نیز معروف هستند، مثل مدیریت زمان، مدیریت حواس پرتی، کار تیمی که اندازه مهارت شما در این کارها قابل اندازهگیری نیست.
اگر بخواهیم مهارت یادگیری را یاد بگیریم و تبدیل به یک یادگیرنده حرفهای شویم نیاز است یک سری مهارتهای نرم هم داشته باشیم تا در مسیر یادگیری حرکت کنیم.
مهارتهای نرمی که باید در مسیر یادگیری باید داشته باشیم عبارتند از:
مهارت مدیریت زمان: که بتوانیم زمان خود را مدیریت کنیم و زمانی را در طول روز به یادگیری اختصاص دهیم
مهارت کنترل اهمالکاری: برای غلبه بر تنبلی و مدیریت حواس پرتی ها
مهارت برنامه ریزی: برای یادگیری نیاز است که برنامه منظم داشته باشیم، اگر کاری در لیست برنامه ما نباشد، احتمال انجام ندادن آن بسیار است.
مهارت خواندن: برای یادگیری کتابها از بهترین منابع هستند که برای خواندن آنها باید مهارت کتاب خواندن را بلد باشیم.
خلق زمان متمرکز: یادگیری نیاز به تمرکز دارد و بدون ایجاد این تمرکز یادگیری اتفاق نخواهد افتاد.
تکنیک های یادگیری: نیاز است خودمان را به تکنیک های یادگیری مسلح کنیم تا بتوانیم یادگیرنده بهتری باشیم
مهارت زبان انگلیسی: در دنیای جدید با یادگیری زبان انگلیسی شما هر چیزی را بدون پرداخت هزینه به رایگان در اینترنت میتوانید یاد بگیرید
مهارت جستجو: با داشتن مهارت زبان انگلیسی و اینکه یک فرد جستجوگر باشیم به راحتی میتوانیم هر چیزی را بشکافیم چون هر چیزی در این دنیا قابل تشخیص است.
با داشتن این مهارتها در کنار داشتن مدل ذهنی یادگیرنده و تلاش برای تبدیل شدن به یک یادگیرنده ما میتوانیم مهارت یادگیری را یاد بگیریم و از این مهارت در یادگیری هر مهارت دیگری استفاده کنیم.
یادگیریِ یادگیری
با تغییر مدل ذهنی به مدل ذهنی یادگیرنده و داشتن مهارتهای جانبی که مورد نیاز است تا در مسیر یادگیری قدم بگذاریم میتوانیم مهارت یادگیری را به جعبه ابزار خودمان اضافه کنیم.
مهارت یادگیری یک مهارت مادر است. با داشتن مهارت یادگیری شما به راحتی میتوانید هر مهارت دیگری را یاد بگیرید.
به نظر شما برای آموختن مهارت یادگیری چه مهارتهای دیگری باید در جعبه ابزار خودمان داشته باشیم؟
آقای کریمی مطلب خیلی خوبی بود و کلی از این مطلب یاد گرفتم. باید یادگیری زبان انگلیسی رو هم به عنوان یک مهارت جدی در برنامه خودم قرار بدم.
خیلی ممنون آقای کریمی. خوندن مقاله شما، اون تنش چند ساعت قبل منو شست و برد. به نظرم یه مهارتی که در کنار یادگیری لازمه، دوست داشتن خودمونه و این که به خودمون فرصت بدیم تا اون احساس تسلط رو از دست ندیم
آفرین، آفرین. چقدر خوب نوشته بودید و منسجم.
من هم مثل شما به این مباحث علاقهمندم.
بارها شده که توی زبان لنگیدم، اما اینبار برای اون چارهای اندیشیدم و تصمیم گرفتم کلاس زبان ثبتنام کنم.