موضوع این مقاله از دل چالش ۲۰۰ روز وبلاگ نویسی منظم و صحبتهایی که با دوستان شرکت کننده در چالش داشتهام بیرون آمده است. برای داشتن استمرار در یک چالش بلند مدت و انجام یک کار به صورت روزانه باید راه حل جایگزین یا همان پلن بی برای موقعیتهای دشوار داشته باشیم.
چرا باید برای داشتن استمرار راه حل جایگزین داشته باشیم؟
با توجه به اینکه ما انسان هستیم، نمیتوانیم مثل یک کامپیوتر برنامه ریزی شویم که هر روز سرِساعت یک برنامه را به صورت منظم و با بهترین کیفیت اجرا کنیم. گاهی شرایط زندگی جوری پیش میرود که همه چیز از کنترل ما خارج میشود و نمیتوانیم به تعهد خودمان پایبند بمانیم.
باید همین جا یادآوری کنم که یک سری از شرایط در کنترل ماست و متعهد نبودن ما ناشی از کوتاهی خودمان است که همین مورد هم در حد یک روز قابل قبول است ولی اگر بخواهیم این کوتاهی را در روزهای مختلف تکرار کنیم باید فکری به حال زندگی خودمان کنیم و دنبال یافتن دلیل کوتاهی و درمان آن باشیم.
در خیلی از موارد شرایط در کنترل ما نیست، برای مثال مهمانی سر زده میآید یا اتفاقی برای خودمان یا خانواده رخ میدهد که ما به تعهد خودمان در قبال وظیفهای که داشتیم عمل نمیکنیم، در این موارد باید برای ماندن در مسیر چالش برنامه و راه حل جایگزین داشته باشیم.
برای انجام راحتتر، روزانه و منظم هر کاری باید آن را تبدیل به یک عادت کنیم تا با مصرف انرژی کمتری بتوانیم آن را انجام دهیم، در همین راستا انجام دادن روزانه یک کار حتی به اندازه بسیار کوچک در تبدیل آن به عادت نقش بسزایی دارد، پس ما باید تمام تلاش خودمان را انجام دهیم که هر روز به وظیفه خود در قبال تعهدمان وفادار باشیم.
برای داشتن این استمرار روزانه باید فکری کنیم برای شرایطی که خارج از کنترل ماست و برای آن راه حل جایگزین در نظر بگیریم.
چگونه برای استمرار راه حل جایگزین طراحی کنیم؟
برای داشتن راه حل جایگزین ابتدا کار مورد نظر را انتخاب کرده و برای انجام آن برنامه ریزی کنید. بهتر است چند روز این برنامه را اجرا کنید تا به مقدار زمانی که برای انجام آن نیاز است برسید و با نحوه اجرای آن آشنا شوید.
بعد از چند روز اجرا، برنامهی روزانه خود را طبق تجربه اجرایی خودتان به روز و برای انجام آن در روزهای آینده برنامه ریزی مجدد میکنید، بهتر است برنامه ریزی به صورت مشخص انجام شود و زمان و مکان اجرای برنامه مورد نظر را بنویسید.
در گام بعدی برنامه روزانه خود را بررسی میکنید و بدترین حالت ممکن را که احتمال دارد برایتان در اجرای این برنامه رخ دهد در نظر میگیرید. حالا به این فکر کنید که در بدترین شرایط ممکن، چطور میتوانید به برنامه روزانه خود متعهد بمانید.
از طریق این روش، شما برای بدترین حالت ممکن هم برنامه ریزی میکنید و احتمال پایبند بودن به تعهد روزانه را افزایش میدهید.
نمونه پلن بی برای اجرای چالش وبلاگ نویسی
در این چند روزی که در حال اجرای چالش ۲۰۰ روز وبلاگ نویسی منظم در کنار دوستانم هستم به صورت تجربی راه حل جایگزین را اجرا کرده و در مورد آن با دوستان خودم در چالش به صحبت نشستیم که این مقاله خروجی این صحبتها و تجربه ما در راه حل جایگزین برای پایبند بودن به چالش وبلاگ نویسی است.
انجام دادن هر مقدار کار بهتر از انجام دادن هیچ کاری است و عادت در نتیجه تکرار روزانه ساخته میشود. از همین رو یک عادت خرد برای وبلاگ نویسی تعریف کردیم و قرار شد در بدترین شرایط حداقل ۳۰۰ کلمه بنویسیم و در وبلاگ خود منتشر کنیم چون بعدن میتوانیم برگردیم و نوشته خود را بهروزرسانی کنیم.
تلاش کنیم که بیشتر از یک روز در نوشتن خود وقفه ایجاد نکنیم که برگشتن به روند چالش برایمان آسانتر باشد. ولی اگر نتوانستیم این یک روز را جبران کنیم بهتر است که آن را رها کرده و چالش را ادامه دهیم چون میتوانیم با یک روز تاخیر چالش را بعد از دوستانمان تمام کنیم.
هر چند روز که به هر دلیلی چالش را رها کردیم به یاد داشته باشیم که برگشتن به چالش بهتر از رها کردن آن است، پس فارغ از اینکه چند روز وقفه در اجرای چالشتان ایجاد شده با صبر و حوصله و پر رویی تمام از همین الان شروع کنید به ادامه دادن چالشتان.
برای نوشتن در هر شرایطی، محیط خود را فراهم کنید و به یک ابزار برای نوشتن اکتفا نکنید. اگر لپتاپ در دسترس نبود یا خراب شد یک راه حل جایگزین برایش این است که در نت گوشی بنویسید. توصیه من این است که در گوگل داکس بنویسید که به راحتی به سایت منتقل شود.
اگر گوشی در دسترس نبود برای آن هم یک پلن بی در نظر بگیرید، به نظرم قلم و کاغذ میتواند راه حل جایگزین مناسبی برای آن باشد. خلاصه اینکه خودتان را محدود نکنید و در هر شرایطی یک راهِ نوشتن برای خودتان در نظر بگیرید.
راه حل جایگزین شما برای ماندن در مسیر اجرای چالش چیست؟